Den selvforsynende landbohave

Velkommen til Foldby kirkegård. Her finder du planter, der er typiske for en landbohave – en have, der ligger ved et stuehus til en landejendom. Du kan gå en tur på kirkegården og få information om de mange forskellige planter og lidt om, hvorfor vi har plantet dem.

Først kan du tage en tur rundt på kirkegården. Nederst på siden er der en tur rundt i terapi-haven på aktivitetspladsen.

God tur!

1. Abrikos

Vi starter ved sognehuset og går mod øst. Til venstre møder vi abrikos (Prunus armeniaca). Vores ældste ”æble”. Det arabiske ord ”tuffah” og det hebraiske ord ”tappuah” har den samme betydning. Derfor er det sådan, at når man taler om æble i bibelsk sammenhæng er det faktisk ofte abrikos

2. Skovfoged

Næsten ved siden af hilser vi på æbletræet ”skovfoged”. En sort som altid har været her. Dyrket i Danmark fra ca 1810. I 2018 har vi sat mistelten på. Vi fik den af ”Den gamle by”. Ordsproget: ”Et æble om dagen holder lægen fra døren”, stammer faktisk fra Jesu-tiden. Allerede dengang har man betragtet et æble som medicin. Vi fortsætter forbi ginkgo-træet. Det kaldes også evighedstræ eller tempeltræ. Det fortælles, at der har været et tempel ved Himalaya-bjergene, der er blevet sprængt, hvor ginkgo-træet har overlevet

3. Roser

Rundt om ginkgo-træet har vi vores skærehave. Her møder vi en rosenhæk, mange pæon-sorter, hortensia, floks, narcissus og meget mere. I haven har vi også terapihaven med i tankerne. Derfor er bænken placeret på en måde, så man kan kigge ud over landskabet, nyde synet af kirken og samtidig være omgivet af smukke blomster. En oplagt mulighed for at sætte sig ned og være et med sine tanker.

4. Pærekvæde

Lidt længere henne har vi pærekvæde ”Cydonia”. Kendt som ”Kydonisk Æble” (oldgræsk ord). Symbol for kærlighed, lykke og udholdenhed.

Under det kydoniske æble har vi en rabarber ”Spadsbjerg” en gamle sort. Især brugt i det østjyske.

5. Ringkloster Kammerjunker

Turen fortsætter mod højre og vi møder æbletræet ”Ringkloster Kammerjunker”. Dyrket i østjylland siden ca. år 1800. Som underbeplantning finder vi hypericon. Historien siger: Da Johannes døberen er blevet spurgt af Jesus, om han vil døbe ham, har Johannes fældet en tåre af glæde. På det sted tåren ramte jorden, voksede den første hypericon. Vi kan også høre en anden historie, som fortæller: Da Johannes’ blod ramte jorden, voksede der den første hypericon på det sted. Man kan bruge urten/planten som naturlig lykkepille. Altså noget er opstået af stor lykke og glæde og kan bruges som lykkepille. En smuk tanke.

Afhængig af årstid kan man også se anemoner/blå anemoner. Noget vi bruger, når vi synger om foråret. 262 Den lille anemone

6. Syren

Her har vi et bed med forskellige stauder og hortensia. Også her kan høstes flittigt til kirkepynt. Inde i bedet har vi en af vores syrener. Vi har fire smukke sorter.

7. Hyld

Vi har plantet forskellige hyld. Vi synger om dem i 314 i Højskolesangbogen. Man har ofte markeret tidspunkter på året med blomstringen af en bestemt plante. 

8. Skovmærke

Rundt om kirken i hjørnet er hasselnødder med skovjordbær, bregner, helleborus og et pindsvine-bo. I bunden af bedet findes også skovmærke. Skovmærke er blevet brugt i gamle dage til udstrøning på kirkegulvet, hvor de giver en behagelig duft i kirkerummet. Det virker også med tørret skovmærke. Stoffet kumarin er årsagen til duften. (kilde: folder miljøministeriet 2018)

9. Citronæble

Så er der Bøghs Citronæble dyrket siden 1863. Bøgh har været en kendt æbleavler i østjylland.

10. Ildrød Pigionæble

Lidt længere henne har vi ”Ildrød Pigionæble”. Det siges, at frugterne har været forgængeren af de røde julekugler. Æblerne kan pudses blank, så de skinner og kan hænges op i juletræet. Senere hen har man brugt glas. Kilde. Den gamle by.

Under træet har vi en Rabarber ”Spadsbjerg” en gamle sort.

11. Filippa

Filippa æble fra 1877. Frøken Filippa dyrkede æblet på sydfyn i en lille potte. Da det blev stort nok, har hun plantet det ud.

12. Rød Elstar

Øst for kirken har vi ”Rød Elstar”, som er vores yngste æblesort på kirkegården. Sorten er kendt siden 1955.

13. Masurahorn

Her på græsplænen står en Masurahorn. Træet er velegnet til, at lave fx fine skafter og håndtag på grund af den fine massering i træet.

14. Kastanje

Her blandt rhododendron har vi en spise-kastanje, som er podet og bliver ca. 6-7 meter høj.

15. Blomme

Turen slutter på aktivitetspladsen. Her møder vi blommerne ”Opal” og ”Kirke”. En ”Hjertenød”, som er en valnødde-art, har vi også med i vores samling. 

16. Valnød

Langs hegnet har vi plantet et valnøddetræ. Valnødder/nødder er med i højsange 6,11. Føde under ørkenvandring, brugt i bibelsk sammenhæng.

”Hvorfor sidde inde, når alt håb er ude”.

17. Aronia

Som læ rundt om pladsen er der plantet en aroniahæk.

Pladsen: Terapihave

Hele vejen rundt om pladsen har vi plantet forskelligt:

Cornus-arter, blodribs, forsythia, rød pil, pæretræ ”Pernille Kallehave”, æbletræ ”Rød Ingrid Marie” med mistelten - en æblesort fra 1908, som er opkaldt efter skolelærerens datter, der gik bort som seks-årig samt pigeon-æblet ”Ildrød”. 

Imellem træer og buske er der plantet forskellige vildstauder - lidt grøftekant inspireret.

Igen alt sammen noget, vi kan høste af til kirkepynt. Udover det giver beplantningen læ til pladsen, og insekterne har noget at leve af. 

Et insekthotel ved takshækken giver bedre betingelser for insekterne.

Rundt om bålpladsen er plantet forskellige urter med forskellige dufte. 

Som læ er der plantet en aroniahæk. Overfor har vi en hæk af ribs, stikkelsbær og prydgræs. Altså igen meget man kan sanse. 

Her kan man sætte sig ned, få lov til at kigge ud over landskabet, dufte til urter, nyde at være ude og give tankerne frit løb.

Det er i høj grad nogle af principperne om ”Terapihave”.