Bibelske planter

Velkommen til Søften kirkegård. Her finder du planter fra biblen. Du kan læse lidt om planterne og om, hvor de er nævnt i biblen.

Vi håber, at du får en god tur rundt på kirkegården!

1. Oliven

Bliver 6-7 meter højt. Man måtte kun høste i december og januar. Resten skulle være til hjemløse, fremmede og enker. Frugten bliver knust og oliven bliver samlet op i render under presseren/knuseren. Nogle oliventræer i Getsemane Have, ved Jerusalem, siges at være fra Jesu-tiden. Men romerne fik fældet alle oliventræer ved Jerusalem. Derfor går man ud fra, at stubbene er sprunget ud igen.Oliven er blevet brugt til at spise, skønhed og brændsel.

Noahs ark 1. Mos 8,11 og  2. Mos 23,11

2. Thuja

Har man i den tid brugt som byggemateriale.

3. Vin

Vinen og vindyrkning blev anset for en af Guds velsignelser. Freden, glæden og lyksaligheden ved vindyrkning anvendes som billede på kommende herligheder. Vin er en slyngplante. Rødderne går langt ned. Derfor kan planten hente vand langt nede fra. Solrig varm plads. I Danmark er det lige på kanten med vindyrkning. Lykkes ikke hvert år.Findes mange steder i bibelen. Alle drak vin, også børn men fortyndet

2. Mos 22,4

4. Akacie

Byggemateriale til Noahs Ark. Er blevet brugt som stolper ved særlige indgange. Ordet ”Arkade” stammer derfra. Romerne har brugt harpiksen som klæbestof. Af frøene har man fremstillet vaskemiddel. Egypterne har brugt den til forsejling af mumiekister.

2. Mos. 25,5 og 5. Mos. 10,3. Joel 4, 18

5. Æble

Meget dyrket i Danmark. Mange regionale sorter. Det gode råd; ”et æble om dagen holder lægen fra døren” kommer fra Jesu-tiden.

1. Mos 2,9-17. Fortælling om Adam og Eva og æblet til kundskab på godt og ondt

6. Mandel

Kendt siden 7000 år før Kristus. Bliver 10 m højt. Først blomstrer træet og senere springer bladene ud. I orienten har mandelolie været højt værdsat. Romerne har senere hen været meget glade for mandler. Vi kender til mandler i marcipan.

2. Mos. 25, 33-34. Jfr 37, 19-20

7. Figen

Blomsterne bliver bestøvet af hvepse. Den stikker i blomsten. Så udvikles frugtknuder. Kan dateres tilbage til 2700 år før Kristus. Egypterne har brugt figner som medicinplante. Vi kar fem figensorter her på kirkegården. Nævnt i forbindelse med ørkenvandring, En figen står i en gård. Den rige vil gerne have den fjernet. Gartneren er imod. Den skal passes og plejes for at få noget godt ud af den.

1. Mos 3,7 og Lukas 13 6,9 

8. Papyrus

Mest kendt som råstof til papirfremstilling. Stænglerne skrælles først og skæres i strimler. Så har man lagt strimlerne ved siden af hinanden. Og et lag ovenpå på tværs. Det hele er blevet gjort vådt og presset sammen. Saften i strimlerne har limet dem sammen. Efter tørring har man papir. Alexandrias bibliotek har 4000 ruller payrus. Egyptens visdom og historie er skrevet på dem. Vokser naturligt ved Nil-floden. Thor Heyerdahl har bygget en papyrusbåd for at krydse atlanten fra Marokko til Barbados. Man har blandt andet flettet Moses kurve af papyrus.

2. Mos 2,3. Es. 18,2

9. Rose

I dag meget udbredt haveplante. En kærlighedsplante. Er meget omtalt, dog ikke konkret. Blandt andet brugt som symbol for Jesus kærlighed.

10. Abrikos

Bliver 6-7 meter højt. Man måtte kun høste i december. Det arabiske ord ”tuffah” kan bruges som navn for æble. Men det hebraiske ord ”tuppuah” betyder abrikos. Derfor er det sådan, at når man i nogle sammenhæng læser om ”æble” i biblen, læser man faktisk om abrikos.

11. Valnød

Bladene indeholder æteriske olier. Frugten er en stenfrugt. Man spiser stenen og ikke frugtkødet. Hos grækerne og romerne har valnødden været symbol for frugtbarhed.

Er blevet brugt i madlavning og til sæbe. Brugt til spise under ørkenvandring.

12. Morbær

Bliver ca. 15 meter højt. Er en stenfrugt. Udbredelse fra det gamle persien. Frugterne kan spises friske. Munkene har lavet vin af dem. Bladene blevbrugt til føde for silkeorme ca. 4000 år før Kristus, men silkeormen kom først til Europa år 552 efter Kristi fødsel.. To munke har smuglet nogle orm til Grækenland.

Lukas 17,6 og historien om Zakæus i Lukas (tolder i morbærtræet, for at få øje på Jesus)

13. Platan

Et robust bytræ. Står som symbol for nøgenhed, at blotte sig. I den forstand, at man indrømmer synd eller tilstår noget. Grunden er, at træet skifter bark.

1. Mos 30,37

14. Græs

Som symbol for det mindste.

3. Mos 25,34 4. Mos 35,2-4 Matt 6,30 Luk 12,28

15. Enebær

Bærkoglerne anvendes som krydderi. Har været brugt til medicinfremstilling. Har også været byggemateriale. Også brugt som røgelse på grund af de æteriske olier. Man har fundet enebær i en beboelse ved Cairo, kan dermed dateres tilbage til år 3500 før Kristus.

Es 41,19 Es 55,13 Es 60,13

16. Gyvel

Mange steder den eneste skyggegivende plante i ørkenen. Blev brugt som brændsel.

1. Kong 19,4-5 Salme 120, 3-4

17. Malurt

Helt fra oldtiden anvendt som tilsætning i vin. Man troede den modvirkede alkohol. Den gør det modsatte. For meget kan give epileptiske kramper. Har været anvendt mod  indvoldsorm, mod feber og malaria. I Danmark brugt mod møl.

Matt. 27,34 5. Mos. 29,17 Jer 9,14

18. Lilje

Brugt til udsmykning af bygninger

Matt. 6,28 Luk. 12,27 Hos 14,6

19. Aloe

Indgredienser i de vellugtende salver.

4. Mos 24,6 Ordsp 7,17 Brugt til salvning af Jesu legeme før begravelsen  Joh 19,39

20. Nælde/brandenælde

Oversættelsen af nælde er behæftet med en vis usikkerhed. En meget sund spiseplante/medicinplante-kiselsyre. Oversat fra det hebraiske ord ”gimmesonin”En plante der kommer, når marken ikke bliver passet med omhu.

Es. 34,13 Es. 55,13 Hos 9,6